28 juli 2021

Typografie passend bij jouw merk

De communicatie uitingen voor jouw bedrijf zijn speciaal ontworpen zodat jouw merk herkenbaar is. Typografie (ook wel genoemd: lettertypes of fonts) speelt hierin een belangrijke rol. Je ziet het overal terug. Op je website, poster, flyer, blog, visitekaartje of andere uitingen. Typografie zorgt voor herkenning en is bepalend voor je uitstraling.

Hoe kom je tot de juiste keuze?

Maar hoe kom je nu tot de juiste keuze? Er zijn namelijk duizenden verschillende fonts te vinden. Veel fonts lijken erg veel op elkaar en daarnaast is er ook nog eens veel variatie mogelijk binnen een font. Ga je voor kapitalen, dikgedrukt of cursief.

Gelukkig hoef je al deze keuzes niet helemaal alleen te maken en zijn ontwerpers die je hierbij helpen. Voordat een ontwerper voor je aan de slag gaat, ga je samen om tafel om te brainstormen. Wat moet je logo uitstralen, moet de beleving strak, modern, sierlijk, rustig of krachtig zijn? Zijn er trends binnen je vakgebied waar rekening mee gehouden moet worden en heeft de omgeving of doelgroep invloed? Met deze informatie duikt je ontwerper in een bad met duizenden fonts en filtert het font eruit dat geschikt is voor jouw huisstijl.

Hoe belangrijk is typografie?

Typografie is een groot onderdeel van je huisstijl. Het is belangrijk dat de leesbaarheid van de teksten die je plaatst goed is. Een goed georganiseerde tekst nodigt uit om te lezen en zorgt ervoor dat je klant de informatie makkelijk kan verwerken. Dat is natuurlijk wat je wil!

Webvriendelijke fonts

Nu is het fijn dat het font helemaal aansluit bij wie je bent en wat je doet. Maar daarmee zijn we er nog niet helemaal. Tegenwoordig kunnen we niet meer om de digitale wereld heen en is het dus belangrijk dat het font ook voldoet in de digitale wereld. Fonts worden op papier anders gebruikt dan digitaal op een beeldscherm. Daarnaast is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een webvriendelijk font zodat kolommen op de juiste manier mee schalen op de verschillende formaten beeldschermen. Houdt hier dus rekening mee bij de keuze van je typografie.

Stokken en staartjes

Als laatst nog een leuk weetje. Er zijn een aantal letters die uitsteken. Dit kan naar boven of naar onder zijn. Bijvoorbeeld de g, j, l, t en p hebben dit. Deze uitsteeksels worden stokken en staartjes genoemd 🙂 .