11 april 2022

Fotografietips voor je smartphone

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en daarvoor hoef je tegenwoordig niet meer met een zware camera te sjouwen. Met je smartphone maak je vandaag de dag namelijk ook prachtige foto’s. Maar hoe geef je je smartphonefoto’s nog net dat beetje extra schwung? We delen graag een aantal handige tips met je!

1 - Zorg voor een schone lens

De cameralens van je smartphone is erg gevoelig voor viezigheid. Zorg daarom altijd dat je lens schoon is als je foto’s gaat maken, voor een vlekkeloos eindresultaat.

2 - Kies de juiste beeldverhouding

De juiste beeldverhouding is afhankelijk van waarop je de foto’s gaat publiceren. Denk hier vooraf goed over na. Voor websites heb je vaak een liggende beeldverhouding nodig. Ga je de foto achteraf nog bijsnijden, bijvoorbeeld voor Instagram? Zorg dan voor voldoende ruimte rondom je onderwerp.

3 - Let op de (hori)zon

Een rechte horizon geeft de foto een natuurlijke en verzorgde uitstraling. Datzelfde geldt voor de belichting. Fotografeer bij voorkeur als het bewolkt is. Daarmee voorkom je harde schaduwen en dichtgeknepen ogen. Schijnt de zon als je foto’s maakt? Fotografeer dan bij voorkeur niet (recht) tegen de zon in - en geniet van de warmte!

4 - Houd rekening met de gulden snede

Bij de gulden snede staat het onderwerp niet precies in het midden van de foto, maar op circa tweederde (zowel horizontaal als verticaal). Bij veruit de meeste foto’s zorgt dat voor meer dynamiek en een prettige, minder statische compositie.

5 - Vermijd storende elementen

Zwerfafval op het gras, een slordig bureau, een lelijke kliko op de stoep of een hond die precies binnen je beeld door z’n hurken gaat om ‘iets’ te lozen: allemaal dingen die je liever niet terugziet op je foto. Ze leiden de aandacht van je onderwerp af en het staat bovendien erg onverzorgd.

6 - Ken je camera

Sluitertijd, diafragma, ISO: allemaal technische termen die met elkaar samenhangen en medebepalend zijn voor hoe je foto uiteindelijk wordt. Voor een mooi eindresultaat maakt het absoluut verschil als je weet hoe deze instellingen zich tot elkaar verhouden.

7 - Mensen op je foto

Mensen op je foto doen het, afhankelijk van het doel van je foto, vaak erg goed. Houd echter wel rekening met de AVG-wetgeving. Het is niet in alle gevallen toegestaan om mensen te fotograferen en deze foto’s te publiceren.

Maak er wat moois van!

En nu is het aan jou om er wat moois van te maken! Kun je daar ondanks deze tips wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen namelijk ook diverse soorten fotografie (zoals projectfotografie of productfotografie) voor je verzorgen. Zakelijk of met speelse effecten zoals scherptediepte of beweging. Als je hulp nodig hebt, helpen we je hier graag bij!

Hey mensenmens