04 februari 2022

Betekent AVG einde oefening voor Google Analytics?

Google Analytics en de AVG: het is en blijft een kat-en-muis-spel. Een recente uitspraak van de Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB zet het gebruik van de populaire marketingtool verder onder druk. Wat is er precies aan de hand? Draait de AVG Google Analytics daadwerkelijk de nek om?

Google Analytics: anoniem… of toch niet?

Even terug naar de basis: de Algemene verordening gegevensbescherming, beter bekend als de AVG. Deze verordening voorziet in een deugdelijke bescherming van individuele persoonsgegevens en waarborgt daarmee de privacy van ieder individu. Ook Google Analytics dient zich aan deze wetgeving te conformeren en persoonsgegevens anoniem te verwerken. In dat kader heeft Google het IP-adres al geanonimiseerd. Toch is de techgigant nu in opspraak geraakt omdat gegevens die het bedrijf verwerkt alsnog kunnen worden herleid naar personen.

Hoe zit dat precies?

Dit heeft alles te maken met het feit dat Google naast het IP-adres nog meerdere indicatoren binnen Analytics gebruikt. Al deze unieke identificatienummers samen kunnen alsnog herleidbaar zijn naar individuele personen. En dat is volgens de AVG verboden. Voorbeelden van deze door Google gebruikte identificatienummers zijn bijvoorbeeld:

• User-ID’s
• Cookie-ID’s
• Advertising-ID’s

Wat zijn de gevolgen?

Op dit moment is nog niet duidelijk welke gevolgen de uitspraak van de Datenschutz Behörde, de Oostenrijkse privacywaakhond, heeft. Wel is bekend dat ook de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland op dit moment eveneens twee klachten in onderzoek heeft. Zowel in Oostenrijk als in Nederland zijn de klachten ingediend door privacyvoorvechter Max Schrems van NOYB (None Of Your Business). Naar verwachting wordt begin 2022 meer duidelijk over de manier waarop Google Analytics in de toekomst mag worden gebruikt.

Google Analytics privacyvriendelijk instellen?

Maak jij ook gebruik van Google Analytics en wil je dit graag privacyvriendelijk instellen? Dan kunnen we je de handleiding die de Autoriteit Persoonsgegevens hiervoor heeft opgesteld warm aanbevelen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Rebelation. We helpen je hier graag bij!

Hey mensenmens